Kustannusliike Robustos Kustannusliike Robustos
info (at) robustos.fi, PL 46, 03601 Karkkila
kustantaja Heikki Savola, heikki.savola (at) robustos.fi, 050-3548180

kirjallinen johtaja Jouni Lehtinen, jouni.lehtinen (at) robustos.fi
facebook.com/KustannusliikeRobustos

etusivu
teokset
ajankohtaista
kirjailijaksi

Robustos
Särön ja Robustoksen
varjokirjoittamisen kurssi
Frankfurt an der Oderissa


Kulttuurilehti Särö ja Kustannusliike Robustos järjestävät Saksassa, Frankfurt an der Oderissa 4.–9.9.2017 luovan kirjoittamisen kurssin, jonka teema on varjo. Kurssin ohjaajina toimivat kustantaja, kirjoittajakouluttaja Heikki Savola ja päätoimittaja, runoilija Mark Mallon.

Kurssi pidetään Särön Oder-residenssissä Puolan ja Saksan ja rajajoen ääressä Frankfurt-Słubicen kaksoiskaupungissa. Kaupunki sijaitsee tunnin junamatkan päässä Berliinistä, ja on helposti saavutettavissa myös Berliinin lentokentältä. Osallistujat majoittuvat Puolan puolelle edullisiin hotelleihin (alk. 22 euro/yö). Kurssimaksu on 320 euroa.

Kurssi on suunnattu lähtötasosta riippumatta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään itseään kirjoittajana ja kokeilemaan ympäristönvaihdoksen vaikutusta tekstintuotantoon. Osallistujia otetaan 6–12. Kurssi sisältää omatoimisen retkipäivän, jonka aikana voi käydä Berliinissä, Neuzellen luostarissa tai sosialistisessa suunnitelmakaupungissa Eisenhüttenstadtissa (ent. Stalinstadt).

Osallistujat saavat palautetta teksteistä, ja ohjaajien johdolla keskustellaan siitä, mitkä ovat hyvän tekstin kriteerejä lukijan ja kustantajan näkökulmasta. Kirjoittamalla ja tekstianalyysillä tutkitaan, kuka tai mikä tuntematon hahmo vaikuttaa tapaan, jolla tuotamme tekstiä. Lisäksi pohditaan, miten tulisi asennoitua siihen, kun kirjoittajana kokee jäävänsä kollegojen tai kustantajien varjoon mediassa, apurahajaossa tai kustannusohjelmissa. Varjoa käsitellään siis psykologisesta, sosiaalisesta, taloudellisesta ja hieman maagisestakin näkökulmasta.

Osallistujille tarjotaan tilaisuus keskustella kahden kesken kustantajan tai kulttuurilehden päätoimittajan kanssa esimerkiksi julkaisemiseen liittyvistä ongelmista tai nk. writer’s blockista.
Kurssilaisilla on mahdollisuus hakea Oder-residenssiin asumaan ja työskentelemään ennen ja jälkeen kurssin.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset: mark.mallon@gmail.com, puh. 041 535 6065.


***

Osallistujien palautteita Särön ja Robustoksen edellisestä kurssista Frankfurtissa ja Oder-residenssistä:

"Hyvä, kannustava ja asiantunteva ohjaus houkutti esiin luovuutta ja loi kauniin, hauskan ja syvällisen yhdessä pohtimisen ilmapiirin."
--
     "Opin paljon uusia asioita ja monet entiset asiat kirkastuivat. Erityisesti tiivis ja vaativa runo-opetus oli opettavaista. Aion hyödyntää samoja oppeja myös proosassa. Ilmapiirin ja paikan vaihdos teki hyvää."
--
     "Kurssi laajensi kirjoitustaitoani, ajatteluani ja käsitystäni kirjoittamisesta. Ehkä parhaiten tunnelmaani luonnehtii se, että matto lähti jalkojen alta. Mutta lopulta sinne kasvoi tukevampi kallio. En edelleenkään löydä sanoja, jotka tarkalleen kuvaisivat tunnelmaani ja oppimaani. Uskon opin näkyvän kirjoittamisessani."
--
     "Kurssiviikko oli välillä hengästyttävän tiivis, mutta sen aikana opin paljon, kävin kiintoisia keskusteluja, sain palautetta ja kirjoitin! Hieno kokemus."
--
      "Nyt sen teen, kehun estoitta Särön Oder-residenssiä. Olen viettänyt kohta kaksi viikkoa kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särön residenssissä Frankfurt an der Oderissa. Kaipasin residenssiajalta yksinoloa ja työtä. Molempia sain rutkasti, mutta sen lisäksi viihdyin, söin ja join hyvin ja kiertelin Puolassa ja Saksassa, rajalla kun ollaan. Kirjoitin asioita, joita en olisi kotona kirjoittanut. Teksti alkaa saada muotoaan ja henkilöhahmot ääniään. Olen kiitollinen, että tutustuin ihmisiin, joilla on herkkyyttä ja mielipiteitä."

***

 "Kirjoittaja kulkee tutkimisen ja kuvittelemisen rajoilla, ja hänen on tiedostettava, että hänen ilmaisutapansa on tietoinen valinta."
Kirjailija-kääntäjä Stefan Moster luennollaan rajakirjoittamisen kurssilla Frankfurt an der Oderissa 21.2.2017